måndag, juni 01, 2009

massa sol

Åh vilken fantastisk helg jag haft. Fredagen började jag och Jenni med att ses i stan och ta en glass i solen. Sen gick vi ner till hötorgs saluhall och köpte massa goda småplock som vi åkte hem till Jenni för att äta upp sen.. Mums. Efter någon timme slappande, ätande och tevetittande tog jag sällskap av Niklas (som varit på sin sommarfest med jobbet) hem och vi slocknade på direkten hem, varit en riktigt intensiv vecka. På lördag vaknade jag i tid för att hinna diska, städa, handla samt fixa picnic innan jag skulle hämta upp Eva och Ella (mina vänner från Malmötiden) i Ropsten som hade kommit för att hälsa på mig över helgen. Så vi tog med oss picnic och åkte till hamnen vid Gåshaga och satte oss på klipporna och bara hade det gott. Men solen var ruskigt het, jag blev helt matt. På kvällen åkte vi in till stan för en snabbvisit hos Ellas kompis vid Mariatorget för att sen gå bort till Götgatan och middag på Ljunggrens. Riktigt gott! Vi lyxade till det med smarrig efterrätt också, kolapaj med tillbehör, slurps! På söndag åkte de hem ganska tidigt för diverse andra inplanerade saker. Jag var helt kluven och visste inte vad jag ville göra, gå på halvdana husvisningar eller njuta ute av solen, vi valde det sistnämda, frukost åt vi i solen vid havet, sen tog vi bilen och åkte på en lite utflykt till Ekerö där fröken Anna bor. Jenni var också där på dagsbesök. Vi åt lunch ute i solen och sen gick ner på en promenad till mysiga bryggor där vi låg och solade ett par timmar. De andra vågade till och med bada, jag skippade det.

Idag hade jag en ledig dag från jobbet (vi har reducerad arbetstid under sommarmånaderna nu) och passade fullt på att njuta av detta fantastiska väder. Så jag tog bilen till norra Lidingö (verkligen landetkänsla där och galet vackert) och Fågelöudde där stranden var helt fantastiskt folktom. Jag åt lunch, läste tidning, målade mina tånaglar, slumrade. Skööönt. Jag var rastlös när jag kom hem vid 4 och hoppades att Niklas skulle nappa på min idé att fixa mat och gå ut och äta middag vid vattnet ikväll, en ypperlig idé tyckte han, så jag fixade en bönsalsa, kokade couscous som vi sen åt med färdiggrillade revben från Sabis och hade en riktig myskväll med fantastisk kvällssol vid klipporna.

Fågelöudde

Imorgon är det jobb igen, och på onsdag får vi se bebis igen. Dags för rutin UL och jag är så nyfiken och spänd.
Nu är jag i v.19 och magen sväller och sväller, lycka, och jag mår fortsatt kalasbra. Nu börjar det dock ta emot att ligga på mage, jag gör inte ens det omedvetet längre eftersom det känns som jag har en basketboll i magen nu, mys. Min söta boll.

bild från idag i v19 (18+2)

Kroppen: Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition. Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.
Fostret: 15 cm lång, väger 250 - 280 g. Ögonbryn, naglar och håret på huvudet är synliga. Små ljusa hårstrån sk. lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

2 kommentarer:

Linnéa sa...

åå jag förstår precis hur du känner dig. det är en lite jobbig period när man bara känner sig tjock och man vet att folk inte riktigt kan räkna ut om man är gravid eller bara lite fet..:) man vill ju bara se så där fint gravid ut.:) men det kommer, även om det känns avlägset. fan jag tyckte nyss jag var i v 20!!! åå ni ska på UL snart, underbart. jag är ås avundsjuk!!!!!!

Linnéa sa...

här får man iaf ul v 32 oxå. det kanske är olika på olika ställen? men det känns trist att det är så försenat..:/